Podprogram 2020

Efekty realizacji Podprogram 2020

Ośrodek Pomocy Społecznej w Bychawie  informuje, że w bieżącym roku, tak jak w latach ubiegłych, podjął współpracę z Bankiem Żywności w Lublinie, w zakresie dostarczania paczek żywnościowych w ramach Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014 – 2020. Identycznie jak w latach ubiegłych zgłosiliśmy zapotrzebowanie na produkty żywnościowe dla 1200 osób.

Według informacji płynących z Banku Żywności pierwszy transport żywności prawdopodobnie nastapi w marcu 2021 roku, ze względu na zmianę adresu siedziby Fundacji Banku Żywności w Lublinie i oczekiwanie na zatwierdzenie magazynu.

Ośrodek Pomocy Społecznej w Bychawie informuje, że w dniu 26 listopada 2020 r. weszły w życie zmiany do Wytycznych dotyczące podwyższenia procentowej wartości kryterium dochodowego z 200% na 220% kryterium uprawniającego do świadczeń z pomocy społecznej. Oznacza to w praktyce, że pomoc w ramach POPŻ przysługuje, jeśli dochód nie przekracza:

– w przypadku osoby samotnie gospodarującej: 1.542,20 zł

– w przypadku osoby w rodzinie: 1.161,60 zł.

Głównym celem programu jest udzielenie wsparcia osobom potrzebującym poprzez cykliczne przekazywanie paczek żywnościowych oraz umożliwienie udziału  w warsztatach kulinarno – żywieniowych oraz edukacyjnych dotyczących wzmocnienia samodzielności i kompetencji  w zakresie prowadzenia gospodarstwa domowego.

W okresie realizacji Podprogramu 2020 zaplanowano wydawanie następujących produktów żywnościowych: artykuły warzywne i owocowe (groszek z marchewką, koncentrat pomidorowy, buraczki, fasolka po bretońsku, powidła śliwkowe, mus jabłkowy), artykuły skrobiowe (makaron, ryż, płatki owsiane, kasza, herbatniki maślane), artykuły mleczne (mleko UHT, ser), artykuły mięsne i rybne konserwy (szynka wieprzowa mielona,  pasztet, filet z makreli), cukier biały, miód oraz tłuszcze – olej rzepakowy.

Warunkiem skorzystania z pomocy żywnościowej w ramach Podprogramu 2020 jest otrzymanie skierowania z Ośrodka Pomocy Społecznej, które wydawane jest na podstawie oświadczenia o dochodach z miesiąca poprzedzającego złożenie wniosku.

Podsumowanie programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014-2020 współfinansowanego z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym – Podprogram 2020

Ośrodek Pomocy Społecznej w Bychawie w miesiącu październik 2021 roku zakończył realizację Podprogramu 2020 w ramach Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014-2020 współfinansowanego z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym. Program był realizowany przy współpracy z Bankiem Żywności w Lublinie, mieszczącym się przy ul. Młyńskiej 21A, 20-406 Lublin. Dystrybucja żywności w Podprogramie 2020 rozpoczęła się w miesiącu dostarczenia artykułów spożywczych, tj. w kwietniu i trwała do końca sierpnia bieżącego roku.

Za naszym pośrednictwem pomoc żywnościowa trafiła do 897 osób znajdujących się w trudnej sytuacji życiowej przekazując 37 84650 ton  żywności, łącznie wydano 2691 paczek żywnościowych.

     W ramach Podprogramu 2020 nasi podopieczni korzystający z pomocy żywnościowej uczestniczyli w działaniach towarzyszących. W ramach tych działań odbyły się warsztaty ekonomiczne o tematyce „Finanse pod kontrolą” w formie zdalnej wydawniczej, materiały zostały przekazane 100 osobom wraz z dostawą żywności w miesiącu czerwiec 2021r. oraz w miesiącu październik 2021r. odbyły się warsztaty stacjonarne o tematyce „Zdrowe odżywianie człowieka”, „Potrawy z produktów otrzymanych z POPŻ”, „Finanse pod kontrolą”, w których wzięło udział łącznie 45 osób.

Wydawanie żywności
No Such Template. Please Select Valid Template and Try Again.