Bychawska Jadłodzielnia to miejsce, gdzie okoliczni mieszkańcy mogą podzielić się jedzeniem. Tutaj każdy może zostawić jedzenie, każdy może też po nie sięgnąć. Nieodpłatnie, na zasadzie dobrej woli aby uratować żywność przed zmarnowaniem możesz zostawić np.
-paczkę słodyczy, czekoladę lub herbatę, która nam nie smakuje lub nie możemy spożyć z innych powodów,
-przetwory własne np.: słoik z zupą, sałatkę
-warzywa i owoce,
-produkty suche np.: kasze, makarony, ryż, mąkę czy cukier.
Wystarczy, aby produkty były nienaruszone i nieprzeterminowane. Należy zostawiać produkty i dania, które nie przekroczyły daty przydatności do spożycia. Warto pamiętać, by wszystko było szczelnie i higienicznie zapakowane. Jeżeli zostawiamy w lodówce domowe potrawy w pojemnikach lub przetwory, pamiętajmy o prawidłowym ich opisaniu. Prosimy, aby mieszkańcy przynosząc różne dania np: pierogi, ciasta czy zupy oznaczali kiedy zostały wykonane oraz ich skład, tak aby osoba która bierze takie danie wiedziała czy nadaje się ono jeszcze do spożycia.
NIE PRZYNOŚ: alkoholu, surowego mięsa, produktów zawierających surowe jaja, produktów, których sam byś nie spożył. Nie kupuj też specjalnie żywności do jadłodzielni.
Chcesz się zaangażować w bychawską jadłodzielnię, jesteś osobą której przeszkadza marnowanie żywności i chciałabyś coś zmienić? Działaj śmiało!
- Ratuj żywność – jeśli prowadzisz sklep, piekarnię możesz oddać produkty, które nadają się do spożycia,
- Promuj lodówę miejską wśród znajomych i rodziny,
- Poczęstuj się i nie marnuj jedzenia!
- Dostarczaj własne nadwyżki żywności do Jadłodzielni.
Dziękujemy serdecznie wszystkim lokalnym Przedsiębiorcom, którzy wyrazili już chęć współpracy w ramach bychawskiej lodówki miejskiej.